fbpx
Meny Lukk

Fargesystemer

Fargesystemer

Forskjell mellom fargesystemer

Digitale skjermer og papir krever forskjellige metoder for å reprodusere samme farge. Mens en skjerm bruker små lysdioder bruker en printer blekk i forskjellige farger ved utskrift. For å reprodusere det brede spekteret av farger bruker de fleste teknologier tre primære farger som er plassert svært nær hverandre, slik at øyet blander fargene sammen til ett. Men forskjellige medier har forskjellige krav. Til digitalt bruk / skjermer benyttes RGB, mens til utskrift brukes CMYK eller Pantone™ / PMS.

CMYK

CMYK er fargesystemet som brukes på vanlig trykk på trykkeriet, eller på skriveren de fleste har hjemme. På grunn av faktorer som papirtype, temperatur og blekknivå varierer fargene litt fra gang til gang. Profesjonelle trykkerier har derimot metoder og utstyr som skal sørge for langt mer presis og konsistent fargegjengivning enn den gjennomsnittlige hjemmeprinteren.

RGB

RGB er fargesystemet som brukes på skjerm. Mens CMYK og Pantone™ er blekk som blandes, er skjermfargene røde, grønne og blå piksler med ulik lysstyrke. Blander man mer lys får man en lysere farge. RGB har et større fargerom enn CMYK og Pantone™, og alle farger som vises på en skjerm kan derfor ikke nødvendigvis gjenskapes på trykk.

Pantone / PMS

PMS står for Pantone Matching System. Dette systemet brukes også på trykkeri, når du trenger en farge som ser konsekvent lik ut, eller når man trenger en farge som ikke kan framstilles med CMYK (som sølv eller gull). Tenk på Pantone-farger som bøtter med maling. Du har en bøtte for hver fargenyanse du kan ønske deg. Trykkfargen blir jevn, ettersom fargen ikke blandes under trykk slik som CMYK, og mens CMYK-fargene varierer ørlitegrann fra gang til gang vil en spesifikk Pantone-farge alltid være nøyaktig den samme.

Pantone-fargene skrives slik: Pantone 485 etterfulgt av enten bokstaven C eller U, avhengig av type papir den skal trykkes på. Dette fordi fargene fremstår litt forskjellig på bestrøket/coated og ubestrøket/uncoated papir. “C” betyr at fargen er for bestrøket papir og “U” betyr at den er for ubestrøket. Det er viktig å bruke riktig versjon av fargen, slik at det ikke blir noen overraskelser.